De Classic Old Fashioned Cocktail

Geef me een klassiek drankje, en alsjeblieft, doe het op de ouderwetse manier. En zo is de naam"Old Fashioned" ontstaan. De cocktail is een eenvoudige mix van whisky, bitters, frisdrank en suiker met een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de jaren 1800, lang voordat het woord "cocktail" ooit een ding was. De eerste keer dat het woord "cocktail" werd gedrukt, stond de "good Old Fashioned" ernaast.

Deze klassieke cocktail is in de loop van onze geschiedenis steeds weer opgedoken, omdat elke nieuwe generatie genieters blijft vallen voor zijn charme en verbazingwekkende smaak.

HOE HET BEGON

Voor de komst van geavanceerde bartending technieken in de late jaren 1800, was er een drankje bekend als Whiskey Cocktail, ook wel een bittered sling genoemd. Het was een eenvoudige maar geraffineerde mix van whisky, bitters, suiker en ijs, gegarneerd met citroen. Deze drank werd gebruikt voor de behandeling van katers en was dus een vast onderdeel van cocktailbars in die tijd.

Na verloop van tijd, onderging de Whiskey Cocktail verscheidene transformaties aangezien de barmannen met verschillende mengsels experimenteerden, ingrediënten weghaalden of toevoegden tot de Whiskey Cocktail een volledig verschillende drank werd. Hunkerend naar het originele recept, konden de Genieters in die tijd niet langer de variaties verteren en namen hun toevlucht tot het verzoeken van hun cocktail die de"ouderwetse" manier wordt gemaakt, vanwaar de huidige naam werd bedacht.

De Old Fashioned was zo'n vroege versie van de cocktail dat wanneer de term "cocktail" werd genoemd, men aan de Old Fashioned dacht. De eerste documentatie van de term "cocktail" was bijvoorbeeld te vinden in de uitgave van 6 mei 1806 van The Balance and Columbian Repository in Hudson, New York. Het was een antwoord op een brief van een lezer die de krant vroeg om de term te definiëren. De redacteur van de krant definieerde het als "een krachtig brouwsel van sterke drank, bitters, water en suiker," wat in wezen het recept was voor de Old Fashioned. James Edward Alexander maakte een soortgelijke beschrijving van de cocktail in 1833; een mengsel van rum, gin of brandy, water, suiker, en een nootmuskaatgarnituur (dit laatste was een toevoeging) was zijn idee van een cocktail.

Hoewel het duidelijk is dat de Old Fashioned al heel lang bestaat, wordt het recept ervan toegeschreven aan een barman van de Pendennis, een herenclub die in 1881 in Louisville, Kentucky, werd opgericht. De naam van de barman was James E. Pepper. Hij was een bekende bourbon distilleerder en was de eerste die de Old Fashioned naar de bar van het Waldorf-Astoria Hotel in New York bracht. Misschien wordt hij beschouwd als de uitvinder omdat de cocktail aan populariteit won nadat hij hem introduceerde.

EEN BEKENDE COCKTAIL

De Old-Fashioned won aan populariteit in 1880 toen de kranten aankondigden dat Samuel Tilden zich had teruggetrokken uit een verkiezingsrace. Het publiek vierde dit met de Old Fashioned samen met een heleboel andere drankjes.

Vijftien jaar later verscheen de cocktail in het boek Modern American Drinks van George Kappeler. In 2015 werd hij uitgeroepen tot de officiële cocktail van Louisville, waarmee zijn populariteit in de Verenigde Staten werd bezegeld. Tot op de dag van vandaag staat de Old-Fashioned in de top van de klassiek meest populaire cocktails ter wereld.

DE OUDERWETSE MANIER

Misschien wel een van de verkoopargumenten van de Old-Fashioned cocktail is de eenvoud van de bereiding. Alles wat nodig is zijn glas, water, suiker, whisky, ijs, en bitters. Hier zijn een paar eenvoudige stappen;

  • Doe wat suiker in een glas
  • Bedek het met ongeveer twee streepjes bitters
  • Voeg een paar scheutjes whisky en een klein beetje water toe, roer tot het mengsel is opgelost
  • Voeg een stuk ijs toe en roer nog eens.

Nu weet je hoe het gemaakt wordt; je kunt zien wanneer de barman het niet goed doet. En wat meer is, je kunt het zelf doen, op de ouderwetse manier!