De Manhattan Cocktail

We dagen je uit een drankje en een stad te noemen die beide de wereldwijde standaard van elegantie, raffinement en hoge status weergeven.

Als je het nu nog niet geraden hebt, hebben we het over niemand minder dan New York City zelf, en de tijdloze Manhattan cocktail. Dit drankje heeft geholpen om de basis te leggen waarop moderne cocktails vandaag de dag staan.

Gemaakt met bitters, vermouth, en whiskey, heeft de Manhattan zichzelf gestold als de Godfather van de aromatische cocktail familie.

Bekijk hier onze Manhattan Collectie


De geschiedenis van de Manhattan Cocktail

Zoals zoveel laat 19e eeuwse cocktails, is de oorsprong van de Manhattan voor het grootste deel verloren gegaan in de tijd. Zo kunnen creatieve verhalen van generatie op generatie worden doorverteld.

De meest populaire theorie over hoe de Manhattan is ontstaan, gaat terug tot het begin van de jaren 1880.

Volgens de legende kwam een arts met de naam Iain Marshall met het recept voor een feest dat in de Manhattan Club in New York City werd gehouden door Lady Randolph Churchill, de moeder van Winston Churchill.

Dit verhaal is in de loop der jaren onder vuur komen te liggen, omdat bronnen aanvoeren dat het tijdstip waarop Lady Churchill het feest zou hebben gehouden, samenvalt met de datum waarop zij zelf zwanger was van de toekomstige eerste minister.

Ondanks de meningsverschillen is er geen hard bewijs om de geloofwaardigheid van dit verhaal te bevestigen of te ontkennen. Tot op de dag van vandaag maakt de Manhattan Club echter aanspraak op het eigendom van het recept.

Een meer obscuur verhaal over de oorsprong van de Manhattan vertelt over een mysterieuze man die alleen bekend is onder de naam "Black", die de cocktail heeft uitgevonden in het beroemde Hoffman House in New York City.

Welk verhaal je ook gelooft, één ding valt niet te ontkennen. Als je een kruk pakt en een Manhattan bestelt, wacht je een sterke maar zoete smaak en een aantal interessante barman trivia.

Het recept van Manhattan

De vroegste schriftelijke verslagen over de Manhattan bevatten een heel ander recept dan wordt gebruikt in de hedendaagse Manhattans. Dit vroege recept vermeldt het gebruik van Gomme siroop, absint, bitters, whisky, en vermouth.

Het recept van Manhattan is in de loop van de tijd geëvolueerd, beginnend met whisky, toen overgestapt op Canadese Rye tijdens de drooglegging, en op een gegeven moment zelfs bourbon, het recept van deze cocktail is even veelzijdig als eenvoudig.

Als je zelf de klassieke versie van Manhattan wilt maken, heb je maar drie ingrediënten nodig.

Meng twee scheutjes van de whisky, rye of bourbon van je keuze, samen met een scheutje sweet vermouth en drie streepjes bitters. Roer grondig in het mixglas en serveer in een gekoeld cocktail- of martiniglas. Garneer tot slot met een kers of sinaasappelschil.

Onze Manhattan Collectie

We wisten dat onze kledinglijn met cocktailthema niet compleet zou zijn zonder één sleutelelement.

"xtagstartzspan style="font-weight: 400;">Wensvervulling"*/