De zoete Cosmopolitan Cocktail

Als het leven je citroenen geeft, maak limonade; als het je Vodka en bepaalde citrussappen geeft, maak jezelf dan een Cosmopolitan Cocktail. Ook bekend als "Cosmo", is de Cosmopolitan Cocktail een roodachtig-roze drank gemaakt met Vodka, triple sec, cranberry sap, en vers, gezoet limoensap.

Misschien vanwege zijn zoete smaak en kleur, of waarschijnlijk vanwege zijn rol in de populaire jaren '90 serie Sex and the City, waar het werd geportretteerd als een trendy cocktail voor dames. Hoe dan ook, de Cosmo is een drankje voor iedereen, en het wordt zonder twijfel beschouwd als een van de beste cocktails van onze tijd.

Bekijk hier onze Cosmopolitan Collectie

OORSPRONG

De oorsprong van de Cosmopolitan Cocktail is onduidelijk. Sommigen geloven dat het een uitvinding is uit de late jaren 1960 toen een merk bekend als Ocean Spray Cranberry Juice een manier zocht om meer volwassenen hun sap te laten drinken. Zij zouden een recept hebben bedacht dat bestond uit Ocean Spray cranberrysap, limoensiroop, wodka en soda, en noemden het toen "Harpoon". De naam "Cosmopolitan" werd gegeven nadat verschillende barmannen hadden geëxperimenteerd met de Harpoon en genoegen namen met het oorspronkelijke recept van wodka, cranberry, verse limoen, en triple sec.

Misschien gaf de gelijkenis tussen de Kamikaze cocktail en de Cosmo ruimte aan Neal Murray om de originator te claimen. De barman beweerde dat hij de cocktail creëerde in een steak house in Minneapolis genaamd Cork & Cleaver in 1975 door een scheutje cranberrysap toe te voegen aan een Kamikaze. Dit is waar zijn verhaal een rimpeltje kreeg aan de randen. De eerste proever riep uit, "Hoe kosmopolitisch," en zo bleef de naam hangen.

Echter, sommige mensen, waaronder cocktailhistoricus Gary Regan, schrijven Cheryl Cook van het Strand Restaurant in Florida toe als de oorspronkelijke bedenker van de Cosmopolitan. Hoewel men denkt dat Cheryl een mythisch figuur is, suggereert een brief aan Regan met een verhaal over hoe zij de cocktail creëerde, dat zij echt bestaan zou kunnen hebben en de oorspronkelijke maker is. Haar recept bevatte "Absolut Citron, een scheut Triple sec, een druppel Rose's limoen en net genoeg cranberry om het oh zo mooi in roze te maken." Ze wilde een drankje maken "dat iedereen kon smaken," en dat "visueel verbluffend was in dat klassieke [Martini] glas."

POPULARITEIT

De populariteit van de Cosmopolitan cocktail wordt soms toegeschreven aan twee mannen, John Cain en Toby Cecchini. Nadat hij in de jaren 70 variaties van de cocktail had gezien in Provincetown, opende John een bar in San Francisco, waar hij de cocktail introduceerde bij een grote homogemeenschap. Van Toby wordt gezegd dat hij in 1989 de internationaal erkende versie creëerde, die een verbetering is van eerdere versies die limoencordial gebruikten, door het te vervangen door verse limoen.

Hoewel deze mannen een rol speelden in de verspreiding van de Cosmopolitan; bezegelde de serie Sex and the City zijn populariteit in de Verenigde Staten en de wereld. Het werd geportretteerd als een trendy cocktail door Sarah Jessica Parker's karakter, Carrie Bradshaw, die consequent de cocktail bestelde als ze met de meisjes uitging.

HOE HET WORDT GEMAAKT

Alles wat je nodig hebt om een Cosmopolitan Cocktail voor je plezier te maken is ongeveer

  • 5 cl citrus wodka
  • 15-20 cl triple sec
  • een scheutje cranberrysap
  • 10 cl vers limoensap

Nu heb je wat je nodig hebt, alles wat je hoeft te doen is alle ingrediënten mengen met ijs en zeven in een martiniglas en schudden. Je kunt besluiten om garnering toe te voegen in de vorm van rondgesneden sinaasappelschil. Houd een klein vlammetje tussen de schil en de cocktail, en knijp dan in de oliën zodat ze door het vlammetje heen in de drank komen. Laat de sinaasappelschil in de drank vallen nadat u er de rand van het glas mee hebt afgeveegd.

Er bestaan verschillende variaties van de Cosmopolitan cocktail, waarvan vele bereikt worden door enkel enkele van de originele recepten aan te vullen of te vervangen. In ieder geval zijn er maar weinig gevoelens te vergelijken met achterover leunen en nippen van een glas Cosmopolitan cocktail!