De mojito - de verfrissende Cubaanse highball

Op een bijzonder hete zomerdag wordt het niet meer verfrissend dan een mojito -cocktail. Simple en toch smakelijk, deze Cubaanse klassieker is een van de beroemdste rum-gebaseerde highballs wereldwijd, nog meer in Europa. Een mengsel van witte rum, suiker, limoensap, frisdrankwater en munt, de mojito is ongetwijfeld een favoriet van velen. 

In vele jaren van de traditionele geschiedenis van de natie en een van haar culturele iconen diepgeworteld, begint het verhaal van de Mojito-cocktail in Cuba, vanwaar het steeds opnieuw is verteld in veel bars en huizen in verschillende delen van de wereld. Hier is iets met zijn wortels.

Als je in de stemming bent om je op maat te maken in deze fantastische cocktail - verken onze Mojito -collectie

Geschiedenis van de Mojito

Er is geen betwisting dat de Mojito -cocktail afkomstig is van Havana, de grootste stad en de hoofdstad van de Republiek Cuba, in het Noord -Caribisch gebied. Dat is echter zo precies als we kunnen zijn. De rest van het verhaal, zoals de specifieke locatie en de oorspronkelijke maker, wordt nog grotendeels betwist.

Een populaire theorie is er een met een klein feestje en hun zoektocht naar medicijnen voor verschillende tropische ziekten. Het feest zou vermoedelijk aan wal in Cuba gaan en keerde terug met ingrediënten zoals een grove vorm van rum gemaakt van suikerriet gemengd met limoen, suikerrietsap en munt. Afgezien van het feit dat limoensap effectief dysenterie en scheurbuik voorkomt, dienden de andere ingrediënten om de harde smaak van de rum te maskeren.

Er is nog een andere theorie dat Sir Francis Drake, een Engelse zeekapitein die halverwege de jaren 1500 bestond, de cocktailuitvinder is. In plaats van rum bereidde hij het echter met brandewijn en alle andere combinaties van ingrediënten en noemde het 'El Draque'. De huidige naam kwam later.

De Mojito -cocktail is ook gekoppeld aan Afrikaanse slaven in Cuba die in suikerrietvelden werkten en verantwoordelijk zijn voor de naam "Mojito".

Ongeacht of deze speciale cocktail is uitgevonden door een medicijnzoekende partij, een zeekapitein of Afrikaanse slaven, verschillende beroemdheden gaven het ergens in de jaren dertig. Prominent onder hen was een Amerikaanse journalist, romanschrijver en sportman, Ernest Hemingway. De zeer bewonderde avonturist ontwikkelde een smaak voor de goede oude cocktail in een bar in Havana genaamd La Bodeguita del Medio, waar hij een vaste waarde werd. Als iemand die geliefd was bij zijn generatie en nog meer door latere generaties, is het geen wonder dat hij veel aandacht zou kunnen schenken aan de Mojito en dus de bar. Wat met zijn beroemde inscriptie, “Mijn Mojito in La Bodeguita, mijn Daiquiri in El Floridita,"Crested moedig op een muur van de bar samen met de handtekeningen van andere opmerkelijke beroemdheden zoals Errol Flynn en Nat King Cole. Aldus werd de Mojito een sensatie en bleef tot op de dag van vandaag aan de top van de beroemdste cocktails ter wereld.

Hoe je een mojito maakt

  • 5cl licht rum
  • 3CL verse limejuice
  • 2CL suikersiroop (of 2 theelepels suiker)
  • 7-10 mintbladeren
  • 5Cl Soda

Voeg rum en limejuice toe aan een highball -Glas, "klap" de mintbladeren om de smaken los te laten en in de Glas te doen, voeg een scheutje frisdrank toe en vul je met ijs in blokjes (of gemalen ijs als je dat liever hebt) 

Roer zachtjes en meng alle ingrediense, garneer met wat mintbladeren en een limoenwig.

Voila! Je hebt de perfecte Mojito -cocktail. Een groot voordeel van deze cocktail is dat het basisrecept kan worden aangepast aan persoonlijke smaak, probeer wat vers fruit of puree toe te voegen! 

Zoals eerder vermeld, is de Mojito -cocktail de manier om op een hete zomermiddag te gaan. Een woord van voorzichtigheid; Pas op dat u geen volledige werper voor uzelf maakt, anders zou u in de verleiding komen om alles te drinken en zo hoog te eindigen als een vlieger. Ja, de legendarische Cubaanse highball kan dat ook doen.